Notícies del la SocE

2013: Any Internacional de l’Estadística (IYStat-2013)

La Societat Catalana d’Estadística s’hi adhereix com a participant

L’efemèride ha estat convocada per cinc societats estadístiques:

  • American Statistical Association (ASA)
  • Institute of Mathematical Statistics (IMS)
  • International Biometric Society (IBS)
  • International Statistical Institute (ISI)
  • Royal Statistical Society (RSS)

També hi ha el suport de la Societat Bernoulli (http://www.bernoulli-society.org), constituïda com a Secció de l’ISI.

Trobareu informació general sobre IYStat-2013 a la pàgina de l’ISI: http://isi-web.org/news/2013-international-year-of-statistics-iystat

Allà es recorda que al 2013 se celebrarà el 300 aniversari de Ars Conjectandi, de Jakob Bernoulli, i també el 250 aniversari de An Essay towards solving a Problem in the Doctrine of Chances, del reverend Thomas Bayes. Curiosament, totes dues obres van ser pòstumes: Bernoulli va morir l’agost de 1705, però el seu text no es va publicar fins al 1713; Bayes traspassà l’abril de 1761 i l’Essay es va conèixer el novembre de 1763. La xarxa permet consultar aquí el llibre de Bernoulli, i aquí el de Bayes.

Des de l’ISI podeu saltar a la pàgina de l’Any Internacional de l’Estadística 2013 (http://www.statistics2013.org). Trobareu l’adhesió de la nostra societat a l’apartathttp://www.statistics2013.org/participants.cfm.

Aquells de vosaltres que visqueu l’estadística des de l’òptica més matemàtica, noteu que la pàgina Statistics-2013 us permet accedir a la de Mathematics of Planet Earth 2013(http://www.mpe2013.org/).

Aprofitem per animar-vos a suggerir activitats que puguin encaixar amb l’IYStat-2013.  La llista imaginable de possibilitats és enorme. Seran molt benvingudes tant les iniciatives més senzilles com les més complicades. Basta que parleu amb qualsevol membre de la Junta, o que li escriviu quatre ratlles. Ara com ara, hi ha la possibilitat de celebrar a Barcelona el congrés ASMDA (Applied Stochastic Models and Data Analysis) de l’any 2013. La pàgina web de l’anterior edició, celebrada a Roma l’any 2011, és http://www.asmda.eu.