Notícies del la SocE

Actes del Dia de l’Estadística de Catalunya i del Dia Mundial de l’Estadística

Dia de l’Estadística de Catalunya i del Dia Mundial de l’Estadística

diaestadistica

Es commemora el 20 d’octubre de 2010, a l’Aula Magna de la seu vella de la Universitat de Barcelona, el Dia de l’Estadística de Catalunya. Alhora se celebra també el Dia Mundial de l’Estadística, aquest darrer a iniciativa de Nacions Unides.

wagensberg

La vicerectora de Política Docent i Científica de la Universitat de Barcelona, Dra. Maria Teresa Anguera, va donar la benvinguda als convidats i als assistents. Cal destacar la presència del secretari d’Economia de la Generalitat de Catalunya, Andreu Morillas, i de la directora de l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat), Anna Ventura.

El director científic de la Fundació La Caixa i professor del Departament de Física Fonamental de la Universitat de Barcelona, Jorge Wagensberg, va impartir la conferència “MaxEnt: una teoria simple de la complexitat”.

El doctor Wagensberg va guanyar des del començament l’atenció del públic amb exemples suggerents. Així, va demanar per quina raó dos cossos en contacte, un de fred i un altre de calent, tendeixen a una temperatura homogènia, en comptes de refredar-se el més fred i escalfar-se el més calent. Sense temps per a reaccionar, el públic es va neguitejar en sentir per quina raó totes les molècules d’aire de l’Aula Magna no es concentraven en una cantonada i ens deixaven a tots —ai las!— mig ofegats. Altres exemples igualment sorprenents van fer la conferència del senyor Wagensberg d’un interès complet.

La darrera part de la commemoració del Dia de l’Estadística, el president de la nostra Societat, Josep M. Vegara, va presentar l’associació que hem constituït i la nostra pàgina web.

Finalment van ser lliurats els tres premis del VIII Concurs Student d’Economia Aplicada, organitzat per la Universitat Autònoma i l’Idescat.