Notícies del la SocE

Conferència d’estiu de la Societat Catalana d’Estadística

Gapminder – Building a fact-based world view that everyone understands

Daniel Lapidus

6 de juliol de 2011

18:00h, Aula Magna de l’Edifici Històric de la UB
Primera planta, replà superior de l’Escala d’Honor
Gran Via de les Corts Catalanes, 585 (08007- Barcelona)

Organitzada juntament amb la Universitat de Barcelona i la Facultat de Matemàtiques i Estadística de la Universitat Politècnica de Catalunya
Col·labora Trànsit Projectes

Conferència en anglès, amb servei de traducció simultània a català

Els propers dies 4 a 8 de juliol visitarà la Facultat de Matemàtiques i Estadística de la UPC Daniel Lapidus, un dels membres de la Gapminder Foundation. Daniel Lapidus impartirà un curs sobre gràfics dinàmics per a l’anàlisi de dades. Trobareu informació sobre aquestes sessions al vincle: https://meioupcub.masters.upc.edu/Summer-School/Curs7-2011

Aprofitant la seva estada a Barcelona, Daniel Lapidus mostrarà alguns exemples de la tasca realitzada per la Fundació Gapminder (www.gapminder.org) i posarà a prova la visió del món dels assistents a la conferència.

Daniel Lapidus és ex-estudiant de medicina i desenvolupador de software a la Fundació Gapminder. En el seu treball diari a Gapminder està especialitzat en la visualització de dades estadístiques i en la presentació de resultats utilitzant el web com a plataforma. Els tres darrers anys ha treballat com a assessor tècnic del director de la Fundació Gapminder, el professor de salut internacional Hans Rosling (http://en.wikipedia.org/wiki/Hans_Rosling). També ha estat clau en el desenvolupament de presentacions (TEDTalks,http://www.ted.com/talks/HansRoslingShowsTheBestStats.html) i eines de Gapminder. Ha dirigit o col·laborat en projectes amb socis com ara CNN, BBC, Google, Bill i Melinda Gates i l’OMS. Abans d’entrar a la Facultat de Medicina i d’unir-se a Gapminder va dirigir una companyia web i va estudiar relacions internacionals i Estadística mèdica a la seva ciutat natal de Göteborg.

Quant a Gapminder, és una empresa sueca sense ànim de lucre que promou el desenvolupament mundial sostenible. Col·labora en assolir els Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni de les Nacions Unides mitjançant l’ús i comprensió de les estadístiques i altra informació sobre el desenvolupament social, econòmic i ambiental a nivell local, nacional i mundial.

La Fundació va desenvolupar el programari Trendalyzer, adquirit per Google el març de 2006. La versió actual de Trendalyzer és Gapminder Wolrd (http://www.gapminder.org/world/), un servidor web que mostra mitjançant gràfics dinàmics l’evolució de sèries temporals de dades de desenvolupament per a tots els països del món. La Fundació Gapminder també ha produït altres projectes, entre els qual podem destacar els següents:

  • Dollar Street (http://www.gapminder.org/downloads/dollar-street/), una presentació interactiva del món com un carrer. El número del carrer és l’ingrés diari per persona. Tothom al món viu a Dollar Street. Els més pobres viuen en l’extrem esquerre i els més rics al final de l’extrem dret. Tots els altres viuen entremig, en una escala contínua d’ingressos diaris.
  • Tendències de Desenvolupament Humà 2005  (http://www.gapminder.org/downloads/HDT-2005/), una presentació en Flash desenvolupada per al llançament de l’Informe sobre el Desenvolupament Humà 2005.