Notícies del la SocE

Dia de l’Estadística 2017

El divendres 6 d’octubre de 2017 a la Sala d’Actes de la Facultat de Ciències, UAB va tenir lloc el XVII Dia de l’Estadística de Catalunya.

La benvinguda va ser a càrrec de Francisco Javier Lafuente, Vicerector d’Innovació i de Projectes Estratègics, de Rosa Lamarca, Presidenta de la Societat Catalana d’Estadística, i de Llorenç Badiella, Director del Servei d’Estadística Aplicada i organitzador de la diada.

Tot seguit hi va haver uns moments per a recordar la persona de Francesc Peris, tresorer de la SoCE, a càrrec de la Rosa Lamarca. On es va recordar la seva persona i la seva obra.

A continuació en David Conesa (Dept. EIO , Univ. València) ens va obsequiar amb la conferència Modelitzant on són les coses. Un dels problemes més interessants que ha d’afrontar qualsevol estadístic és el de respondre on i en quina mesura podem trobar coses al nostre entorn. Qüestions del tipus:

 • on són les malalties i amb quina probabilitat les puc trobar on jo visc
 • on hi ha més individus d’una espècie
 • quin municipi té una taxa més elevada de morts per qualsevol tipus de càncer
 • són algunes de les preguntes que podem resoldre amb models espacials i temporals. Si també volem expressar amb detall com influeixen en aquests models les condicions ambientals, climàtiques, i qualsevol altra variable d’interès, la complexitat de les estructures finals encara augmenta més. En aquest context, fer inferència resulta una tasca prou complicada, sent l’opció bayesiana una bona alternativa amb bones propietats.

  Conferència Conesa

  A la pausa-cafè vam tenir un moment més intens de socialització, com pretenen aquestes jornades.

  Després de la pausa, va tenir lloc la xerrada-col·loqui Ciència i decisions públiques. Evidències, arguments i persuasió a càrrec de Joan Subirats (Dept. Ciència Política i Dret Públic, Universitat Autònoma de Barcelona). Preguntes i respostes al voltant de la xerrada varen ser moderades per l’Anna Espinal.

  Xerrada Subirats

  Tot seguit, l’atorgament dels premis del XV Concurs Student d’Estadística Aplicada:

  Premi Idescat al millor treball de màster a:
  Marcos Quijal Zamorano. Estudiant del Màster Universitari en Bioestadística Universitat de València
  Treball: Developing Composite Indicators with Ordinal Data: Partially Ordered Sets

  Premi Almirall al millor treball de bioestadística a:
  Arce Domingo Relloso, Estudiant del Màster Universitari en Bioestadística Universitat de València
  Treball: Asociación entre la incidencia cardiovascular y las mezclas de metales. Aplicación del método BKMR a datos de supervivencia.

  Premi SEA al millor treball de grau a:
  Guillermo Villacampa Javierre, Estudiant del Grau en Estadística, Universitat de Barcelona
  Treball: Hi ha vida més enllà del model de Cox? Aplicació dels models multi-estat per l’avaluació del benefici d’una intervenció quirúrgica
  Premis Student
  Resolució del concurs: enllaç

  Per a acabar d’una manera magnífica la primera part de la jornada, hi va haver la tradicional activitat lúdica. Aquesta vegada es tractava de buscar el millor Data Scientist de Catalunya. En una divertida competició sobre la plataforma Kahoot més de 50 participants, individuals o en grup, es van disputar l’honor de guanyar el reconeixement. Finalment vam tenir el podi de guanyadors.

  Activitat lúdica

  La foto de família de la Jornada:

  Foto de familia

  Podeu trobar més fotos a: Fotos

  A la segona part de la Jornada, després d’un dinar a la mateixa Facultat de Ciències de la UAB, va tenir lloc l’ Assemblea de la SoCE.

  En ella es varen tractar els següents punts de l’ordre del dia:
  – Aprovació de l’acta de l’assemblea anterior.
  – En l’informe de la Presidenta sobre activitats fetes i programades, es va fer un repàs de les activitats Estadística i Esport, Jornada de primavera, el Planter de sondeigs i experiments, el Museu de les les matemàtiques, la Borsa d’ajuts i els Grups de treball.
  – Els diferents grups de treball varen presentar els equips que els formaven, les activitats que feien i que tenien previstes i van animar als socis a col·laborar-hi.
  – A continuació es va fer la renovació del tresorer de la Junta amb la presentació d’en Moisés Gómez.
  – Passant a temes més administratius es va parlar de la burocràcia en la qual es trobava el canvi d’estatuts i la proposta d’actualització de quotes per al 2018 i la creació d’una nova figura de Soci estudiant de grau amb una quota gratuïta per un màxim de 2 anys.
  – També es va comentar el posicionament de la junta de la SoCE front als esdeveniments a Catalunya.
  – En el torn obert de paraula es va recordar que el 20 d’octubre és el dia europeu de l’estadística i la conveniència de fer-lo coincidir amb el nostre dia quan esdevingui dia mundial (cada 5 anys).

  A tots aquells que vulgueu ajudar-nos, necessitem incrementar les mans de col·laboradors en la nostra societat.