Notícies del la SocE

Dijous, 15 de desembre de 2011

Construir l’estadística del passat: el projecte «Cinc segles de matrimonis»

Anna CABRÉ
Universitat Autònoma de Barcelona
Centre d’Estudis Demogràfics

Presidenta del Consell Català d’Estadística
Societat Catalana d’Estadística
Facultat de Matemàtiques i Estadística de la UPC
c/ Pau Gargallo, 5 Barcelona 08028

19:30 hores

 

El 27 de setembre de 1409, el Papa Benet XIII, Pedro Martínez de Luna, visità Barcelona i concedí a la Diòcesi una taxa sobre els matrimonis destinada a la construcció i manteniment de la nova Catedral. Aquesta taxa perdurà fins ben entrat el segle XX. Entre 1451 i 1905, un registre centralitzat anomenat «Llibre d’Esposalles» recollí tots els matrimonis i les taxes corresponents, dins d’una escala de 7-8 nivells. Aquesta documentació excepcional, conservada a l’Arxiu de la Catedral de Barcelona en 291 volums, conté informació d’uns 700.000 matrimonis celebrats en 250 parròquies. La seva conservació al llarg de quatre segles i mig és un veritable miracle enmig la massiva destrucció d’arxius parroquials que es produí durant els conflictes dels segles XIX i XX.

El projecte «Five Centuries of Marriages» (5CofM), finançat pel Consell Europeu de la Recerca (ERC-AdG), es proposa transformar aquests documents manuscrits en l’estadística demogràfica i social del nostre passat. El projecte té la seu a la Universitat Autònoma de Barcelona i hi participen el Centre d’Estudis Demogràfics i el Centre de Visió per Computador.

[rule type=”basic”]

La doctora Anna CABRÉ va néixer a Barcelona l’any 1943. És llicenciada i doctora en Geografia per la Universitat Autònoma de Barcelona i diplomada en Demografia i Desenvolupament Econòmic i Social a la Universitat de París.
Des de 1969, ha ensenyat Anàlisi Demogràfica a les Universitats de Montréal, Paris-X, Paris-I, El Colegio de México, Autònoma de Barcelona i Girona. Coordina el Programa de Doctorat en Demografia de la UAB des de la seva creació el 1994.

Directora del Centre d’Estudis Demogràfics (CED) des de la seva creació al 1984 i Catedràtica de Geografia a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). És membre electe del Consell de l’European Association for population Studies (EAPS); membre del Consell Científic de l’European Doctoral School in Demography (EDSD), i ha estat vocal del Consell de la IUSSP (International Union for the Scientific Study of Population) entre 1994 i 2001 i presidenta del Grup de Població de l’AGE (Asociación de Geógrafos Españoles) entre 2000 i 2004.

El passat 25 d’octubre el Consell de Govern de la Generalitat de Catalunya va prendre l’Acord de nomenar-la presidenta del Consell Català d’Estadística.

Anna Cabré és autora d’una extensa bibliografia, en què destaca El sistema català de reproducció, obra de referència de la demografia catalana.