Dijous, 15 de desembre de 2011

Dijous, 15 de desembre de 2011

Construir l’estadística del passat: el projecte «Cinc segles de matrimonis»

Anna CABRÉ
Universitat Autònoma de Barcelona
Centre d’Estudis Demogràfics

Presidenta del Consell Català d’Estadística
Societat Catalana d’Estadística
Facultat de Matemàtiques i Estadística de la UPC
c/ Pau Gargallo, 5 Barcelona 08028

19:30 hores

 

El 27 de setembre de 1409, el Papa Benet XIII, Pedro Martínez de Luna, visità Barcelona i concedí a la Diòcesi una taxa sobre els matrimonis destinada a la construcció i manteniment de la nova Catedral. Aquesta taxa perdurà fins ben entrat el segle XX. Entre 1451 i 1905, un registre centralitzat anomenat «Llibre d’Esposalles» recollí tots els matrimonis i les taxes corresponents, dins d’una escala de 7-8 nivells. Aquesta documentació excepcional, conservada a l’Arxiu de la Catedral de Barcelona en 291 volums, conté informació d’uns 700.000 matrimonis celebrats en 250 parròquies. La seva conservació al llarg de quatre segles i mig és un veritable miracle enmig la massiva destrucció d’arxius parroquials que es produí durant els conflictes dels segles XIX i XX.

El projecte «Five Centuries of Marriages» (5CofM), finançat pel Consell Europeu de la Recerca (ERC-AdG), es proposa transformar aquests documents manuscrits en l’estadística demogràfica i social del nostre passat. El projecte té la seu a la Universitat Autònoma de Barcelona i hi participen el Centre d’Estudis Demogràfics i el Centre de Visió per Computador.

La doctora Anna CABRÉ va néixer a Barcelona l’any 1943. És llicenciada i doctora en Geografia per la Universitat Autònoma de Barcelona i diplomada en Demografia i Desenvolupament Econòmic i Social a la Universitat de París.
Des de 1969, ha ensenyat Anàlisi Demogràfica a les Universitats de Montréal, Paris-X, Paris-I, El Colegio de México, Autònoma de Barcelona i Girona. Coordina el Programa de Doctorat en Demografia de la UAB des de la seva creació el 1994.

Directora del Centre d’Estudis Demogràfics (CED) des de la seva creació al 1984 i Catedràtica de Geografia a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). És membre electe del Consell de l’European Association for population Studies (EAPS); membre del Consell Científic de l’European Doctoral School in Demography (EDSD), i ha estat vocal del Consell de la IUSSP (International Union for the Scientific Study of Population) entre 1994 i 2001 i presidenta del Grup de Població de l’AGE (Asociación de Geógrafos Españoles) entre 2000 i 2004.

El passat 25 d’octubre el Consell de Govern de la Generalitat de Catalunya va prendre l’Acord de nomenar-la presidenta del Consell Català d’Estadística.

Anna Cabré és autora d’una extensa bibliografia, en què destaca El sistema català de reproducció, obra de referència de la demografia catalana.

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies