Notícies del la SocE

7 març: Dues Ponències Convidades

El dia 7 de març en el marc de l’Assemblea de la SoCE a la Sala d’actes de la FME, carrer Pau Gargallo, 14. 08028 Barcelona, hi haurà les ponències convidades obertes al públic:

  • 19h30 Statistical Engineering: de la pràctica a la teoria. Dr. Xavier Tort-Martorell (UPC)
  • 20h00 Estadística pública, oficial, o estadística a seques? Dr. Frederic Udina (Idescat)

Podeu trobar a continuació els resums de les dues ponències.

Statistical Engineering: de la pràctica a la teoria

Resum:

En contra del que pot semblar, l’enginyeria estadística no estudia com aplicar la ciència estadística a l’enginyeria sinó que és una disciplina que pretén desenvolupar un conjunt de tècniques que permetin sistematitzar la manera de resoldre problemes complexos que requereixen l’anàlisi de dades. Es a dir fer enginyeria a partir de la ciència estadística.

Molts de nosaltres, a través de l’experiència, hem desenvolupat la nostra pròpia manera de resoldre problemes utilitzant els conceptes, mètodes i eines estadístiques com la nostra eina principal i, sovint, integrant-la amb altres disciplines rellevants. I també hem desenvolupat algunes habilitats laterals molt importants com la manera d’abordar i convèncer directius, d’involucrar les persones necessàries… També tenim les nostres històries d’èxit i fracàs.

L’ambiciós objectiu de SE és convertir aquesta experiència col·lectiva en una ciència. Sóc un entusiasta de la idea i per això m’agradarà compartir amb vosaltres, a través d’alguns exemples, les idees bàsiques d’aquesta nova disciplina i com un grup d’estadístics, de procedències geogràfiques i experiències professionals diverses estem impulsant la idea.

Estadística pública, oficial, o estadística a seques? 

Resum:

En el seu origen històric l’estadística va ser la ciència de l’Estat, la que proporcionava dades per a l’Estat, per recaptar impostos o per formar exèrcits, el que ara en diem estadística oficial. Des de llavors no cal que us expliqui la increïble revolució del que encara en diem estadística, però també l’estadística oficial ha evolucionat.

Ens haurem de plantejar quin és ara l’objectiu, la missió actual de l’estadística pública (ja no hem de recaptar impostos, sinó aportar dades per repartir millor els ajuts socials, els serveis de salut o l’educació, per exemple).

Com s’organitza la recol·lecció i endreça de la informació? Qui n’ha de ser responsable? Quins són els usuaris, les parts interessades o stakeholders?

Quins són els estàndards internacionals? Quins els referents que ens interessa tenir presents?

En farem un repàs i en destacarem les tendències més actuals, les possibilitats i les limitacions, els casos més interessants i la situació a casa nostra i al nostre entorn.