Notícies del la SocE
Resum de la Jornada de Primavera 2019
El degà de la FME el Dr. Jaume Franch juntament amb la presidenta de la Societat van fer l’obertura de l’acte. Va ser una jornada molt enriquidora sobre l’ús de la informació que ens envolta que va ser conduïda per l’Ernest Pons de la UB.
La Cristina Giner consultora Data CRM ens va parlar del nou consumidor en aquesta època de l’internet de les coses que es troba connectat a diversos dispositius i aplicacions. Per segmentar els consumidors ja no es depèn solament de les dades que es donen en els programes de fidelització sinó de les múltiples fons on es deixa empremta incloses les xarxes socials. La segmentació del mercat ha canviat en aquest nou entorn i ara més que mai és necessari conèixer el negoci per integrar les fonts d’informació necessàries tenint en compte també els drets dels consumidors.
En Ricard Gavaldà de la UPC ens va introduir a l’analítica en temps real en particular el model de ‘data streams’, que es caracteritza per enfrontar-se a un massiu volum de dades que transcorre en el sistema de forma seqüencial en instants de temps ínfims. Després de presentar-nos els 5 axiomes dels ‘data streams’ que han portat a un canvi en l’aproximació tant a la selecció de dades com d’anàlisi d’aquestes, ens ho va exemplificar mitjançant els models predictius tenint en compte que la realitat canvia constantment.
Durant la pausa hi va haver estones per compartir i comentar aspectes de la Jornada.
A continuació la Débora Gil de la UAB ens va endinsar dins dels dispositius mèdics, en particular les imatges, i com extreure la informació necessària mitjançant l’ús de d’intel·ligència artificial per tal de donar resposta a: quin diagnòstic ens enfrontem, quin és el tractament i intervenció més idoni per un pacient en concret. Ens va presentar l’aplicació de les xarxes neuronals i els reptes que es plantegen en particular en el mostreig i en la modelització de la incertesa, convidant a la comunitat estadística a col•laborar en la resolució d’aquests reptes.
La darrera ponència va ser a càrrec de la Carme Torras que ens va presentar els robots assistencials que juntament amb l’internet de les coses farà que tots estiguem connectats. Ens va fer reflexionar sobre les implicacions socials i ètiques d’aquest avanç en el camp de la robòtica i la intel·ligència artificial. Aquests avanços tenen la peculiaritat que es disposa de molt poca experiència abans de portar-los a la societat, per exemple es desconeix l’impacte dels robots en l’aprenentatge de l’empatia en els infants; i la Carme va emfasitzar la importància de l’educació i de la divulgació per poder gestionar-los.
A continuació l’Ernest Pons va moderar la taula rodona amb els ponents, donant pas a la intervenció de l’audiència.
Finalment, la jornada va ser clausurada per la Dra. Marta Pérez coordinadora del màster interuniversitari UPC-UB.
Els comentaris que hi varen haver al llarg de la jornada els podeu trobar a Twitter sota l’etiqueta #DataScienceSoCE o al compte de la societat https://twitter.com/socestadistica.
També podeu visualitzar les ponències al periscope: part1 i part2