Notícies del la SocE

La SCE organitza la Segona Jornada sobre Estadística i BIG DATA

Dimarts, 14 d’octubre

Auditori del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, CCCB

Montalegre, 5 – 08001 Barcelona

Inscriu-te aquí  

 

L’eclosió de les TIC ha permès els darrers anys l’aparició de grans conjunts de dades, enormes a una escala fins ara inimaginable. Big Data (o dades massives) ha obert una porta nova al món fascinant de les dades i de la seva anàlisi. La disponibilitat de recursos informàtics i d’algorismes molt eficients ens permeten afrontar un dels reptes tecnològics i científics més avançats: obtenir informació ordenada i sistemàtica d’aquests grans magatzems de dades i descriure, explicar i predir bona part del nostre comportament i de tots aquells fenòmens que ens envolten.

Amb l’ajuda de les dades podem avançar més ràpidament en tota mena d’àmbits d’investigació i també en molts sectors de l’economia, de l’empresa i dels negocis. Gràcies a l’estadística és possible obtenir valor de les dades: valor econòmic i també valor en termes de coneixement i de benestar. 

L’èxit de la primera Jornada sobre Big Data de la Societat Catalana d’Estadística ens impulsa a organitzar una segona Jornada, aquesta vegada orientada a la biologia, la física i la comunicació periodística. Volem rumiar quines parts de l’estadística convencional són útils en un món Big Data, i també quines de les parts que estan actualment desenvolupades en l’estadística teòrica són aplicables als problemes Big Data. Recíprocament, ¿quines parts de l’estadística convencional perden sentit en un context Big Data? ¿Cal desenvolupar nous mètodes i noves teories? 

Big Data presenta nous reptes i noves oportunitats a l’estadística. Vine a conèixer-les!

Programa

10:00 – 10:15  Benvinguda i inauguració

Marçal Sintes, director del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona
Guadalupe Gómez, past-president de la SCE i catedràtica del Departament Estadística i Investigació Operativa de la UPC
Xavier López, president de la SCE i Institut d’Estadística de Catalunya
Moderadora: M. Luz Calle Rosingana, membre de la SCE i professora del Departament de Biologia de Sistemes de la Universitat de Vic

10:15 – 11:00

Big Data i estadística aplicades a la recerca i la modelització meteorològica
Vicent Altava Ortíz, Servei Meteorològic de Catalunya

11:00 – 11:45

L’enlluernant poder de les dades massives
Karma Peiró Rubió, periodista freelance especialitzada en les Tecnologies de la Informació i la Comunicació

11:45 – 12:15

Pausa

12:15 – 13:00

Els reptes del Big Data a la genòmica
Antonio Barbadilla Prados, Departament de Genètica i Microbiologia i investigador de l’Institut de Biotecnologia i Biomedicina de la UAB

13:00 – 14:00

Tertúlia a càrrec dels ponents. Modera M. Luz Calle Rosingana

14:00  Cloenda

Il·lustríssim senyor Joandomènec Ros, president de l’Institut d’Estudis Catalans
Guadalupe Gómez, past-president de la SCE i catedràtica del Departament Estadística i Investigació Operativa de la UPC
Xavier López, president de la SCE i Institut d’Estadística de Catalunya
Joan Guardia Olmos, vicepresident de la SCE i Facultat de Psicologia de la UB

 

Els nostres ponents

 Vicent Altava Ortiz

Doctor en Física per la Universitat de Barcelona. Treballa a l’àrea de Recerca Aplicada i Modelització del Servei Meteorològic de Catalunya, al Servei de Prevenció d’Incendis Forestals i és col·laborador del Departament d’Astronomia i Meteorologia de la UB. També ha estat professor de la Facultat de Formació del Professorat de la UB, en l’àmbit de la didàctica de les ciències experimentals. 
 
Els seus àmbits de recerca són l’estudi i caracterització de les sequeres i la modelització climàtica estadística. S’ha especialitzat en divulgar les complicacions de la predicció meteorològica, i els impactes del canvi climàtic a l’àrea mediterrània en conferències que imparteix arreu, en les quals introdueix sempre el clima adequat.
 
Antonio Barbadilla Prados
 
Professor Titular del Departament de Genètica i Microbiologia i Investigador de l’Institut de Biotecnologia i Biomedicina de la UAB.  El seu camp d’investigació és la genètica de poblacions i la bioinformàtica. Mitjançant models de genètica de poblacions analitza i interpreta la variació genètica a escala genòmica. Entre altres èxits recents, el grup ha traçat el primer mapa d’alta resolució de la selecció natural al llarg de un genoma, el qual s’ha publicat a la revista Nature.
 
Des de el seu compromís amb la qualitat i innovació docent, ha dirigit la implantació del nou grau de Genètica de la UAB i del màster estratègic de Bioinformàtica de la UAB. Considera la divulgació científica una tasca fonamental per tal que la ciència arribi a ser part del bagatge intel·lectual del conjunt de la societat.
 
M. Luz Calle Rosingana
 
Doctora en Matemàtiques per la Universitat Politècnica de Catalunya i professora titular de la Universitat de Vic al departament de Biologia de Sistemes. Imparteix classes de bioestadística, bioinformàtica i epidemiologia genètica al Grau en Biotecnologia i és la coordinadora del Màster Universitari en Anàlisi de Dades Òmiques – Msc in Omics Data Analysis. 
 
És la IP del Grup de Recerca en Bioinformàtica i Estadística Mèdica, grup consolidat 2014SGR-569. La seva àrea de recerca és l’estadística genètica i l’anàlisi de la supervivència. Concretament, treballa en el desenvolupament de nous mètodes per a l’estudi d’interaccions genètiques, la identificació de perfils genètics de risc i la construcció de models dinàmics, predictius i pronòstics, de l’evolució de malalties. 
 
És membre de diferents societats científiques (BiostatNet-Red Nacional de Bioestadística, Societat Catalana d’Estadística, Sociedad Española de Estadística e Investigación Operativa, International Biometric Society, International Genetic Epidemiology Society) i actualment és la vicepresidenta de la Sociedad Española de Biometría.
 
Karma Peiró Rubio
 
Periodista freelance especialitzada en les Tecnologies de la Informació i la Comunicació. Va entrar en contacte amb Internet a l’any 1994, treballant per Servicom, el primer proveïdor d’Internet a Espanya. Des de llavors, ha passat per les redaccions dels principals mitjans catalans (La Vanguardia, TV3, Catalunya Ràdio) i ha col·laborat amb publicacions especialitzades en la comunicació i les tecnologies. 
 
És professora de ‘Periodisme Digital’ des del 2003 i ha impartit classes per la Universitat de Vic, la UIC, la UOC, la UAB i la UPF. Actualment, dóna classes a la Facultat de Comunicació Ramon Llull i Co-organitzadora de les Jornades de Periodisme de Dades i Open Data a Espanya (2013-14), a més d’organitzadora de les sessions de Periodisme de Dades al CCCB, sota el paraigües de l’Open Knowledge Foundation Spain i Escuela de Datos.