Notícies del la SocE

Resum Dia de l’Estadística 2019

El divendres 4 d’octubre de 2019 a la la Sala Gran de l’Hospital Universitari de Bellvitge va tenir lloc el XIX Dia de l’Estadística de Catalunya organitzat per l’IDIBELL. Aquest any, es varen inscriure 154 participants.

La benvinguda va ser a càrrec del Dr. Gabriel  Capellà, director de l’IDIBELL, de la Dra. Encarna Grifell, directora de Planificació Estratègica de la Gerència Territorial ICS Metropolitana Sud i de la Dra. Rosa Lamarca Presidenta de la Societat Catalana d’Estadística.

Tot seguit hi va haver uns moments per a recordar l’Anna Espinal Berenguer membre de la SoCE i del Servei d’Estadística de l’Autònoma on es va recordar la seva vàlua i la seva implicació i participació en aquesta jornada.

A continuació en José Maria Lago, DAIVEC, va impartir la conferència  Aplicacions al món de la salut del Deep Learning. El conferenciant va començar explicant el concepte del Deep Learning (DL) a partir del concepte de xarxa neuronal. Després d’explicar una mica com és l’aprenentatge de l’algorisme de backpropagació amb entrades, pesos i funcions de cost. Després de repassar perquè ara és el moment del DL: entre alguns aspectes més capacitat del maquinari, nous algorismes i molt d’accés a dades i sobretot una gran oportunitat de negoci i les múltiples aplicacions mèdiques:

  • anàlisi d’imatges mèdiques
  • monitorització de dispositius portables
  • predicció de malatlies

Entrant més en detall en la primera aplicació es van proporcionar alguns exemples de classificació de lesions, localització d’òrgans o regions.

A continuació es va entrar en el concepte de les xarxes neuronals de convolució i la seva aplicació, les limitacions del DL i l’oportunitat de negoci actual. Per acabar la conferència es va exemplificar amb l’ús del DL en el processament del llenguatge natural per a la predicció de malalties  a partir de registres i historials mèdics per a la classificació i organització de conceptes.

Podeu trobar les diapositives de la conferència: Presentació JMLago

A continuació va tenir lloc la Presentació del nou director de l’IDESCAT Francesc Xavier Cuadras, on aquest ens va presentar la missió, reptes i projectes d’aquesta nova direcció.

Aprofitant aquest instant la SoCE va voler agrair el suport que havia tingut del director sortint de l’Idescat, Frederic Udina, per tots aquests anys de col·laboració de l’Institut amb la Societat. Se li va lliurar un bolígraf i una màquina de Galton.

I encara es va aprofitar l’avinentesa per a presentar la recentment nomenada presidenta del Consell Català d’Estadística, la Lupe Gómez, que va agrair el seu nomenament, a la gent que el va proposar i va esmentar la rellevància del fet que hi hagués una dona i estadística presidint aquest òrgan consultiu.

A la pausa al voltant d’un cafè  es va tenir temps de socialització entre estadístics, com pretenen aquestes jornades.

Després de la pausa, va tenir lloc la conferència Models de simulació en càncer a càrrec de Mireia Diaz, Institut Català d’Oncologia (ICO). Una magistral classe al voltant dels models de simulació, per a què s’utilitzen i com s’utilitzen.

L’exemplificació sobre una malaltia real, el càncer de coll d’úter, va permetre veure detalladament com desenvolupar un model amb les seves característiques, executar el model  simulant el procés al llarg del temps i comprendre el seu funcionament i avaluar possibles noves estratègies.

A partir de què volem conèixer  i les dificultats que poden aparèixer: experimentals, econòmiques i  ètiques es varen presentar les utilitats dels models.

A continuació la conferenciant va detallar les 7 passes per a realitzar un bon model de simulació:

  • Identificar el problema i definir un objectiu assolible
  • Triar mètode de modelització adequat i construir el model amb un nivell de detall convenient
  • Calibrar el model
  • Definir i trobar valors plausibles pels inputs del model
  • Definir quins outputs del model estem interessats
  • Avaluació i anàlisi dels resultats
  • Anàlisi de sensibilitat

Tot el detall de les passes a seguir, models a triar, eines de calibració i anàlisi… varen ser exemplificats, proporcionant una guia excel·lent per aplicar models de simulació.

Podeu trobar les diapositives de la conferència: Presentació MDiaz

L’acte va prosseguir amb l’atorgament dels premis del XVII Concurs Student d’Estadística Aplicada on el presentador dels premis, en Llorenç Badiella va fer novament menció i recordà a l’Anna Espinal, presentadora habitual dels premis.

Els premis varen ser:

  • Premi Idescat al millor treball de màster a:
    Albert Xavier López Barrantes. Estudiant del Màster Universitari en Modelització per a la Ciència i la Enginyeria de la Universitat Autònoma de Barcelona
    Treball: Do Google Trends Forecast Bitcoins? Stylized Facts and Statistical Evidence

  • Premi Almirall al millor treball de bioestadística a:
    Francisco Sánchez Sáez. Estudiant del Màster universitari en Bioestadística de la Universitat de València
    Treball:
    Análisis de la influencia metabolómica en la incidencia de la enfermedad cardiovascular. Aplicación de la Red Elástica en modelos de regresión de Cox

  • Premi SEA- Anna Espinal al millor treball de grau a:
    Rubén Cazorla Hernández. Estudiant del Grau en Estadística Aplicada i Grau en Sociologia de la Universitat Autònoma de Barcelona
    Pel treball:
    Estimating Voting Transitions using the Iterative Proportional Fitting procedure


Resolució del concurs: enllaç

Per a acabar d’una manera magnífica la primera part de la jornada, hi va haver la tradicional activitat lúdica. Aquesta vegada es tractava d’una doble activitat. En primer lloc l’activitat Estadística amb històries on en Ramon Cleries, la Sara Tous,  en Valentín Navarro i en Cristian Tebé, varen repassar històries i anècdotes d’estadístics. En Norman E. Breslow, la Florence Nightingale, Thomas Bayes i Francis Galton en varen ser els protagonistes.

La segona part va consistir en  repetir l’experiment social que havia fet Galton el 1906 per a predir el pes d’un bou, però ara amb una gerra plena de caramels. Es tractava de predir quants caramels hi havia. La mitjana de totes les respostes enviades es va acostar força bé al valor real (gràcies a un parell de dades molt atípiques).

Podeu trobar més fotos a: (Enllaç Pendent)

Va cloure l’acte en Cristian Tebé agraint als presents l’assistència i als col·laboradors la seva participació.

A la segona part de la Jornada, després d’un dinar a la mateixa seu de l’Hospital, va tenir lloc l’ Assemblea de la SoCE.

En ella es varen tractar els següents punts de l’ordre del dia:
– Es va iniciar l’Assemblea recordant a l’Anna Espinal, sòcia fundadora, recordant diferents aspectes de la seva vida acadèmica – la seva recerca en survival i en aplicacions de l’estadística, el seu pas per la UPF i l’UAB i la seva mirada particular de l’ensenyament de l’Estadística- , professional– els inicis del SEA i les seves contribucions com a consultora- i el seu activisme estadístic, feminista i de país, recordant el seu bon humor i el seu somriure.
– A continuació es va aprovar l’acta.
– En l’informe de la Presidenta sobre activitats fetes i programades, es va fer un repàs de les activitats realitzades: article convidat de Sort, les ponències d’en Xavier Tort i en Frederic Udina, la taula rodona sobre valors p -amb el ressò que va tenir-, la Jornada de primavera, la Borsa d’ajuts i el patrocini de congressos.
– Els diferents grups de treball varen presentar les activitats que feien -Stat Wars, Viquipèdia, Col·laboració Mmaca, Planter, eNEWS, activitat de Twitter, pàgina web- i algunes de les que es tenien previstes i van animar als socis a col·laborar-hi.
– Es va presentar la propera activitat que es farà conjuntament amb la Societat Catalana de Matemàtiques a l’IEC.
– En els temes administratius es va parlar de l’evolució dels socis, de l’estat de comptes i de l’execució del pressupost.
– També es va presentar a l’assemblea el calendari d’eleccions a renovació de Junta que es va aprovar.
– En el torn obert de paraula es va recollir algunes propostes de socis, agraïments a la Junta i es van recordar els propers esdeveniments.

A tots aquells que vulgueu ajudar-nos, necessitem incrementar les mans de col·laboradors en la nostra societat.