Estadístic del trimestre

Estadístic del trimestre

Un estadístic d’origen català: Francis Y. Edgeworth

Francis Ysidro Edgeworth, 1845-1926.

Sembla que va aprendre matemàtiques i estadística tot solet. A Oxford vivia en una habitació que llogava per setmanes i nedava en un estany dit “Parsons’ Pleasure”. La resta del temps el dedicava a llegir els llibres de la biblioteca, a redactar textos d’economia i estadística i a fer d’editor de l’Economic Journal.

Tot això ens importa molt, perquè Francis Ysidro Edgeworth és la major contribució catalana a l’estadística, per la via genètica: la mare era catalana. Es deia Rosa Florentina Eroles, nascuda a Organyà (Alt Urgell), l’any 1815. Era filla d’un general guerriller del Pla de Sant Tirs que es va haver d’exiliar a Londres l’any 1823. Quant al pare, es deia Francis Beaufort Edgeworth. Va néixer a  Edgeworthtown (comtat de Longford, Irlanda) i, com es pot deduir fàcilment, era de casa bona.