Estadístic del trimestre

Estadístic del trimestre

Un estadístic d’origen català: Francis Y. Edgeworth

Francis Ysidro Edgeworth, 1845-1926.

Sembla que va aprendre matemàtiques i estadística tot solet. A Oxford vivia en una habitació que llogava per setmanes i nedava en un estany dit “Parsons’ Pleasure”. La resta del temps el dedicava a llegir els llibres de la biblioteca, a redactar textos d’economia i estadística i a fer d’editor de l’Economic Journal.

Tot això ens importa molt, perquè Francis Ysidro Edgeworth és la major contribució catalana a l’estadística, per la via genètica: la mare era catalana. Es deia Rosa Florentina Eroles, nascuda a Organyà (Alt Urgell), l’any 1815. Era filla d’un general guerriller del Pla de Sant Tirs que es va haver d’exiliar a Londres l’any 1823. Quant al pare, es deia Francis Beaufort Edgeworth. Va néixer a  Edgeworthtown (comtat de Longford, Irlanda) i, com es pot deduir fàcilment, era de casa bona.

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies